Ανακαλύψτε τον Θρησκευτικό Τουρισμό

Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της πίστης τους & να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία τους. Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ & δεκάδες χρόνια τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς. Με αφετηρία το ξενοδοχείο Paradise Lost στο Τολό γνωρίστε το θρησκευτικό τουρισμό στην Αργολίδα.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΡΑΚΑΛΑ – ΑΓΙΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ
Κοντά στο χωριό του Αγίου Αδριανού βρίσκεται η μονή Καρακαλά. Η ακριβής χρονολογία του έτους ίδρυσης της μονής του Αγίου Δημητρίου δεν είναι γνωστή, αλλά υφίσταται μία περιγραφή της μεγάλης της περιουσίας το 1696. Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος της Μονής στην πολιορκία του Ναυπλίου, αλλά και στα χρόνια του Αγώνα, καθώς ήταν οπλοστάσιο των Αγωνιστών. O αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Μονής είναι φρουριακός. Τα κτίρια της μονής έχουν εσωτερικό προσανατολισμό και είναι διανθισμένα από καμάρες και μεγάλα συνεχόμενα χαγιάτια. Η Μονή έχει και πέντε εκκλησίες, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας της Πορταΐτισας, του Αγίου Νεκταρίου και του Όσιου Εφραίμ του Σύρου.

ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Βρίσκεται σε απόσταση 1χλμ από τον κόλπο «Πόρτο Κάπαρι», στους πρόποδες του πυκνοφυτεμένου με κέδρους λόφου των Αγίων Θεοδώρων και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή. Χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν εδώ για να προσευχηθούν και να γιατρευτούν από τα ιαματικά νερά που αναβλύζουν από πηγή στον προαύλιο χώρο. Η μονή είναι πιθανόν χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίου Ασκληπιείου και η ίδρυσή της τοποθετείται μεταξύ του 11ου και του 14ου αι. καθώς δεν υπάρχουν εξακριβωμένες πηγές που να μας δίνουν ακριβή εικόνα επί του πράγματος. Μέσα στο ναό μπορεί κανείς να θαυμάσει τις εξαιρετικές τοιχογραφίες που κοσμούν τους τοίχους, οι οποίες χρονολογούνται στο 16ο και 17ο αι. έργο της Κρητικής σχολής.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ – ΠΑΝΑΡΙΤΗ
Η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου βρίσκεται 3 χλμ από το χωριό του Παναριτίου. Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον άσημο τότε μοναχό και μετέπειτα Άγιο Θεοδόσιο. Η Μονή αποτελείται από ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα. Αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες. Το πρώτο εκκλησάκι της «Ιεράς Συνάντησης», είναι αφιερωμένο στη συνάντηση του Αγίου Θεοδοσίου με το σύγχρονό του Άγιο Πέτρο. Η παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Θεοδόσιος προϋπάντησε τον Άγιο Πέτρο κρατώντας το σκούφο του γεμάτο με κάρβουνα αναμμένα, σαν θυμιατό, χωρίς αυτός να καίγεται.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ
Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η επιλεγόμενη Λουκούς βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χωριά Άστρος και κάτω Δολιανά. Η Μονή ανήκει στα Βυζαντινοϊστορικά μνημεία του τόπου μας. Η προσωνυμία Λουκούς προέρχεται μάλλον από τη Λατινική λέξη “LUKUS” δηλ. ιερό δάσος και προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατίας που την κατέλαβαν και μόνασαν καπουτσίνοι μοναχοί. Η χριστιανική ζωή της Μονής αρχίζει τον 5ο μ.Χ. αι. όταν κτίστηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός. Στα λείψανα αυτού του ναού το 1117 ανοικοδομήθηκε ο δεύτερος προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗΣ
Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στον δρόμο προς Άστρος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκηνητών. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου. Η πρώτη μονή χτίστηκε το 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά στη Μονή είναι το 1320 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο πιο πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΑΣΤΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στην Βάστα της Αρκαδίας, αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό, είτε από άποψη θρησκευτική, είτε φυσιολατρική είτε από καθαρά εκδρομική τουριστική αναζήτηση. Στη μικρή αυτή εκκλησία η φύση έχει θαυματουργήσει. Δεκαεφτά πελώρια δένδρα είναι φυτρωμένα πάνω στη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Σε αυτό το λίγο χώμα φύτρωσε αρχικά ένα πουρνάρι που σιγά-σιγά μεγάλωσε και έριξε και τους δικούς του καρπούς. Έτσι πάνω στην οροφή της εκκλησίας φύτρωσαν αρκετά πουρνάρια, σφεντάμια και κοκορεβιθιές που η λαϊκή παράδοση το απέδωσε σε θαύμα. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Η ΜΟΝΗ ΑΥΓΟΥ
Ένα από τα σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Αργολίδας είναι η Μονή του Αυγού. Δεν έχει μόνο θρησκευτικό ενδιαφέρον μια επίσκεψη στη Μονή, αφού έχει παίξει ρόλο και σε ιστορικές στιγμές της πορείας του Ελληνικού κράτους. Πέραν αυτών βέβαια υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον περιβαλλοντικό για την περιοχή, αφού βρίσκεται σε ένα επιβλητικότατο σημείο, με καταπληκτική θέα και δίπλα στο ωραιότερο φαράγγι της Αργολίδας. Η Μονή Αυγού είναι σφηνωμένη στις βορεινές πλαγιές του όρους Αυγό, στα νοτιοανατολικά του νομού, προς τη χαραδροκοιλάδα του ποταμού Ράδου, σε μια τοποθεσία που οι ντόπιοι ονομάζουν «βράχια».

ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ ΑΡΙΑΣ
H Aγία Mονή βρίσκεται κοντά στο προάστειο της Άριας, 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Nαυπλίου (απόσταση 9 χλμ – 5′ λ. με το αυτοκίνητο). Tο καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή. Aποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου και διατηρείται σε άριστη κατάσταση. H εκκλησία παρουσιάζει αρχιτεκτονικό κυρίως ενδιαφέρον, καθώς ο αρχικός ζωγραφικός της διάκοσμος δε σώζεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ